Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır. Kaynama sırasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir.
Sıvı bir madde (su) ısıtılırsa yavaş yavaş buharlaşır. Sonra buharlaşma hızlanır ve sıvı kaynamaya başlar. Buharlaşma sıvının yüzeyinde olurken kaynama sıvının her tarafında olur. Sıvı kaynarken sıcaklık belli bir dereceye kadar yükselir ve o noktada sabit kalır. İşte sıcaklığın değişmediği sabit kaldığı o noktaya Sıvının Kaynama Noktası denir. Sıvıların kaynama noktası ayırdedici bir özelliktir.
Bir sıvı olan su deniz kenarında (76 cm . civa basıncında) 100 derecede kaynar.Yükseklere doğru çıkıldıkça sıvıya etki eden açık hava basıncı azaldığından dolayı su daha düşük daha düşük sıcaklıkta kaynar. Yaklaşık olarak her 100 metre yükseklikte 1 derece düşer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder