SORU:
Fotosellerin çalışma sistemi,nasıl çalışıyor,nasıl kulanılıyor?
Fotosellerin çalışma sistemi,nasıl çalışıyor,nasıl kulanılıyor?
Cam küreye pil bağlanarak bir devre kurulur .Güneş ışınları cam küreye ulaştığında alkali metallerden elektron kopar ve kapalı devre tamamlanarak sistem çalışır.Alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur.
Fotoseller asansörlerde,musluklara da,kağıt havlu makinelerinde,hırsız alarmlarında,otomatik kapılarda vb… aletlerde kullanılır.
SORU:
Fotoselin çalışmasında bir cam kürenin iç yüzeyi alkali metal , (potasyum,lityum vb.) elementlerle kaplanır.Bu elementlerin tercih etmesinin sebebi nedir?Neden bu elementlerin tercih edildiğini periyodik sistendeki sınıflandırmaya göre nasıl açıklarsınız?
CEVAP:
Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.
Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.
Cam kürenin içi alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.
Metaller daima elektron vererek (+) iyon halinde bulunur.Alkali metallerin hepsi parlaktır ve ışığı yansıtırlar.Elektiriği ve ısıyı iyi iletirler.
Alkali metaller periyodik sistemde 1A gurubunda yer alır.
SORU:
Sistemde alkali metaller yerine ametaller sınıfından bir element kulanılsaydı sistem yine çalışır mıdı?Neden?
CEVAP:
Sistemde ametal sınıfından bir element kulanılsaydı fotosel sistem çalışmazdı. Çünkü;ametaller mattır ,elektiriği iyi iletmezler.Elektron alarak(-) yüklü iyon halde bulunur .
Ayrıca alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.
Fotosel Sistem
SORU:
Fotosel sistemin çalışmasında kimyasal tepkime gerçekleşiyor olabilir mi?Neden?
CEVAP:
Fotosel sistemde kimyasal tepkime gerçekleşiyor.Bunun sebebi ise ;
Alkali metaller ışık ısı gibi uyaranlar karşısında elektron yayarlar.
Elektron yaymak kimyasal bir tepkimedir.
SORU:
Fotosel ile çalışan sistemlerle günlük yaşamımızın başka hangi alanda
karşılaşırız?
CEVAP:
Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesinde, Matbaacılıkta renk ayrımında, Asansörleri durduran kumanda sistemlerinde, Baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesinde, Miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlarda, Matbaacılıkta kâğıt kesme araçlarında,Kapı otomatiklerinde, Musluklarda,Kağıt havlu makinelerinde,Merdiven lambalarında ,Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder