7 Nisan 2010 Çarşamba

Solunum Sistemi

http://www.resimmax.net/wp-content/uploads/2009/05/solunum-sistemi.jpg
Solunum Sistemi Nedir? Kandaki karbondioksit (CO2) gazının oksijen gazı (O2) ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir.
Solunum Sisteminin Görevleri:Vücut için hayati öneme sahip olan oksijen gazı ile karbondioksit gazının yer değiştirmesini sağlar. Havadaki oksijenin kana karışarak hücrelere ulaşmasından ve hücrenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan karbondioksit gazının da dışarıya atılmasından sorumludur.
Solunum Nasıl Gerçekleşir? Solunum sisteminin temel organı akciğerlerdir. Solunum sistemi içerisindeki diğer yapılar akciğerin görevini yapmasını sağlayan unsurlardır. Diyafram ve göğüs kasları kasılıp gevşeyerek, akciğerlere, burun ve nefes borusu yoluyla dışarıdan hava giriş çıkışını sağlar. Soluk yolu ile akciğerlere ulaşan hava, bronş kanalları yoluyla küçük hava kesecikleri olan bronşcuklara ulaşır. Buradan da kana oksijen verip, kandaki karbondioksiti alarak tekrar aynı yoldan geriye doğru vücuttan dışarı atılır.
Solunum Sistemi Organları Nelerdir? Solunumda görev alan yapı ve organlar sırasıyla burun, yutak, nefes borusu, bronşlar, akciğerler, diyafram ve göğüs kasları olarak sayılabilir.
Astım, bronşit, akciğer embolisi, akciğer kanseri, zatürre, verem, amfizem, uyku apnesi en sık rastlanan solunum sistemi hastalıkları olarak sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder