24 Nisan 2010 Cumartesi

Hormon ve iç salgı bezleri hastalıkları

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/YeditepeHastanesi/GetFile.aspx?aliaspath=%2FImages%2Ftr%2Ftani+tedavi%2Fendokrinoloji%2Fendokrinoloji_jpg
Hormon ve iç salgı bezleri hastalıkları
Aşırı zayıflama
Şişmanlığın aksi olan bu hal şişmanlık kadar sık görülmez. Hipofiz bezinin başka bir hastalığın da,hasta çok büyük miktarlarda yediği halde en ufak bir yağ depolaması yapamaz. Bunun ileri şekillerinde, örneğin Simmonds hastalığında, zayıflama ölümle sonlanır.Yine tiroid hormonunun fazla imal edildiği hallerde insan çok fazla yediği halde şişmanlayamaz.
Cinsiyet bezleri ve şişmanlık
Kadında tedavi maksadı ile yumurtalıkların (överlerin) çıkarılması halinde yağ depolanması artar. Bu bilhassa kalçalarda göbekte ve memelerde olur. Erkeklerde de bu böyledir. Harem ağalarında veya doğuştan erkek cinsiyet guddeleri gelişmemişlerde veya herhangi bir kaza ve hastalık dolayısı ile gudde kifayetsizliği olanlarda yağ aynı yerlerde depolanır.
Diğer cins şişmanlıklar
Çok nadir olarak hipofiz hormonları şişmanlık tedavisi için gerekli olur. Zira şişmanlıkların sık görülen sebebi fazla yemek yemektir.Bütün mesele de bu yemeği kontrol etmekten ibarettir.
Şeker hastalığı
Henüz izah edilememiş sebeplerle,pankreas bezinin içindeki adacıklardan salgılanan insulin maddesinin imali,bazı insanlarda azalır. Şeker hastalığının sebebi budur.
Kan içerisinde insulinin yokluğu veya azlığı,karaciğer içinde şekerin depolanmasını durdurur ve gerek kan gerek dokularda glükoz miktarı yükselir. Hücrelere yakabileceği miktardan fazla yakıt vermek zararlıdır.
Yaş dönümü (menopoz)
Kadın hayatında ikinci tehlikeli devre gebelikten sonra,yaş dönümüdür. Çok kere bunun cinsel hayatın sonu olduğu zannedilir. Bu kanı yanlıştır.Her ne kadar cinsiyet hormonlarının bitişi bahis konusu ise de bu kadının aşk hayatının bitmesi anlamına gelmez.Fakat hormonal ve ruhi hadiseler kadını tehdit etmektedir.Bu yaşlarda kendini bırakan kadın geri dönmez bir şişmanlığa doğru gider.
Şişmanlık
Çok fazla gıda almadıkları halde şişmanlayan insanlarda bazı hormon bozuklukları olduğunu işitmişsinizdir. Hakikaten daha zayıf olan kimseler kadar yemedikleri halde bir türlü zayıflayamayan insanlar vardır.Aldıkları gıda vücudun ihtiyacını pek de aşamadığı halde yağ vücutlarında depolanır.
Gebelik
Gebelik,vücutta birçok hormon değişikliklerine sebep olur .Genç kadın gebelikten sonra eski hayatiyetine zor döner.Bazen hiç dönemez. Cinsiyet guddeleri çalışmaları icabettiği kadar faal olamazlar,kadın iyi bir evlilik hayatı için gerekli olan parlaklık ve hayatiyetini kaybeder.Zira cinsiyet bezleri gebelikteki “kendi kendine yeterliğe” alışmıştır.Evlilikten sonra kadında normal yerlerde yağ dokusu artışı normaldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder