15 Nisan 2010 Perşembe

BİR AKVARYUM YAPALIM-6.SINIF PROJE ÖDEVİ

Nasıl bir akvaryum istediklerini (dekorasyon,içindeki balıklar,toplam maliyet, yıllık giderlerin hesaplanması vb.)belirleyerek maketinin yapılması.
Akvaryumun camlarını uygun boyutlarda kestiriyoruz.
size örnek olması açısından bu akvaryumda kullandığım camların boyutlarını veriyorum.

kapak ve alüminyum köşebentler akvaryum yapıldıktan sonra kesilebilir.
kuşakları özellikle sağdan ve soldan 2-4 mm kısa yapıyorum. akvaryum montajı sırasında 1-2 mm camların kayması söz konusu olabilir. kuşakların kısa gelen yerlerini silikon ile daha sonra doldurabiliriz.
Camları kestirdikten sonra camcının kenarlarını biley taşı ile köreltmesini sağlayın. eğer bu işlem yapılmazsa camların kenarları değdiği her yeri bıçak gibi kesebilir. camları tutarken de buna dikkat etmelisiniz. daha sonra camların temizliğine bakılmalı, eğer temiz değilse temiz bir sünger ve su yardımıyla temizleyebilir daha sonra iyice kurulayabilirsiniz. toz, kir, camcının elması ıslattığı gazyağı gibi etkenler camın yapışmamasına neden olabilir.
camlarınız, akvaryum silikonunuz, elinize bulaşan silikonu silmek için kağıt havlu veya peçeteniz, koli bant'ınız ve jiletiniz hazır ise başlayalım.

1- taban camını düzgün bir yüzey üstüne koymalısınız. unutmayın akvaryumu yapıştırırken yerini hiç değiştirmeyeceksiniz ve yapıştıktan sonra 24 saat orada kurumayı bekleyecek. bu yüzden çok kullanılmayan bir yeri seçmelisiniz. eğer yüzey çok düzgün değilse benimki gibi iki adet çıta kullanabilir ve sabitleyebilirsiniz.

2-taban camını soldan sağa doğru; bize uzak kalan uzun kenarına silikon çekiyoruz. bu işlemi yaparken camın en kenarına yakın olmasına ve düz bir çizgi şeklinde olmasına dikkat ediniz. silikon tabancasını resimdeki gibi açılı tutuyoruz. yere 45 o ve camın uzun kenarına 45 o açı yapmasını sağlıyoruz.

3-çektiğimiz bu silikonun üstüne arka camı oturtuyoruz.

4-arka camı yapıştırdıktan sonra sağ yan kenarın tabana ve arka kenara gelecek kısmına yine silikon çekiyoruz. silikon çektikten sonra buraya sağ kenarı sabitliyoruz. bu işlemden sonra arka camınız artık ileri geri oynamayacaktır.

5-aynı işlemi sol yan kenar için yapıyoruz ve onu da sabitliyoruz.

6-bir tek ön cam kaldı. sağ ve sol yan kenarların ön cama temas edecek kenarlarına silikon çekiyoruz. taban camının da üst kenarına silikon çekiyoruz. daha sonra ön camı yerleştiriyoruz. bu işlem de bitince akvaryumu 10 ar cm. halinde kestiğimiz koli bantlarıyla resimdeki gibi sabitliyoruz. işlem bitince gözle görebildiğimiz silikonlu kenarlara bakıyoruz, hava kabarcığı kalmaması gerekiyor ileride bu hava kabarcıkları akvaryumun patlamasına yol açabilir veya kurduğunuzun ertesi günü akvaryumdaki su akvaryumdaki bu kılcal deliklerden dışarı sızabilir. eğer hava kabarcığı kalmışsa işaret parmağınızla içeriden silikonu biraz sıvayarak bu deliklerdeki havayı dışarı çıkarabilirsiniz.

7-tüm bu işlemler bitip akvaryum 1-2 gün kuruduktan sonra alt köşebentleri önce uzunları sonra kısaları bol silikon ile yapıştırıp kenarlarını iyice sıvayın.

8-alt köşebentler kuruduktan sonra, eğer dokunmayacaksanız aynı zamanda üst köşebentleri de yapıştırın. bunları da resimdeki gibi koli bantlarıyla sabitleyin ki aşağıya süzülmesinler.
resimdeki akvaryumda ben bir yanlışlık yapmışım. üst köşebentlerdeki uzun kenarlar altta, kısa kenarlar üstte kalmalıydı.

9-üstte iki farklı ende köşebent yapmıştık. kalın olanı şekildeki gibi u şeklinde kavisli olarak kestirin. ben bunu bu akvaryumda denedim ilk defa. dış filtre ve ısıtıcı kullanan arkadaşlar faydasını görecektir. ayrıca cam kapağı tamamen kestirip yemlemeyi ve su eklemeyi bu delikten yapabilirsiniz.
bu cam üstte olması gerekirdi ancak altta kaldığı için buraya da ince bir cam kestirdim ve köşebendin üstüne yapıştırıp kapakla temas etmesini sağladım.

yavruluk- bunlar da kendi yaptığım camdan yavruluklar. altta boydan boya 2 mm. boşluk var ve yeni doğan yavrular buradan aşağıya geçiyorlar. kenarlarındaki camlar sayesinde akvaryuma aynen arı kovanlarındaki gibi sırayla asabiliyorsunuz.

Kürşad Tabakoğlu-Çanakkale-27.04.2002
www.akvaryumdoktoru.com'dan alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder