12 Nisan 2010 Pazartesi

Saf su ve deniz suyu arasındaki fark

http://img.blogcu.com/uploads/fenveteknolojidunyasi_d1_su_molekul.jpg
Deniz suyunun tuzluluğunu oluşturan belli başlı erimiş tuzlar sırasıyla klor, sodyum, sülfatlar, magnezyum, kalsiyum, potasyum bikarbonat ve bromdur. Bilinen tüm elementler deniz suyunda mevcuttur. İçindeki brom ve iyotların klor ile değiştirildiği 1 kg sudaki toplam klor, iyot ve bromun gram olarak miktarına tuzluluk denir. Deniz suyundaki tuzluluk miktarı son zamanlarda daha pratik ve güvenilir olduğu için tuzluluk tayini elektriksel iletkenlik ölçümleriyle yapılmaktadır. Tuzluluk denizlerde genel olarak derinlikle artar. Bu artış miktarı büyük değildir. Yazın ise buharlaşma nedeniyle tuzluluk artışı yüzeye doğrudur. Okyanuslarda tuzluluk %3.4 - %3.8 arasındadır. Tuzluluğun derinliğe göre diğer kısımlara nazaran daha hızlı değiştiği bölgeye haloklin tabakası denir.
Deniz suyu içerisinde bulunan maddeler nedeniyle karışım sınıfında yer alırken saf su sadece su moleküllerini ihtiva eder.Dolayısıyla saf maddeler sınıfında yer alan bir bileşiktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder